Forskning: Grönt te minskar stresshormonet kortisol

18 december, 2016

Är du stressad? Gillar du te?
Om ja, vad bra. För svaret på den andra frågan kan nämligen vara lösningen på den första.
Forskning visar att ett ämne i grönt te kan få stressnivåerna att sjunka kraftigt – och effekten håller i sig i flera timmar.

December är en månad då mycket ska hinnas med, allt från julstök och klappköp till diverse terminsavslutningar och annat. Det mesta väldigt trevligt men ändå en månad som många rapporterar som en av årets mest stressiga.
Men – det finns effektiva knep för den som vill minska ner på stresskänslorna. Grönt te är ett sådant.

Aminosyra i teblad har bevisad avstressande effekt
Ett naturligt sätt att reducera stress som alldeles för känner till är att dricka grönt te. Konstigt nog – för effekten hos ämnet som finns i de gröna tebladen har studerats länge.
Det är aminosyran l-teanin, som finns i just tebladen, som har en kliniskt bevisad avstressande effekt.

Kortisolnivån i saliven minskade
I en av de senare studierna – en dubbelblind, placebokontrollerad, balanserad så kallad crossover-studie – publicerad i tidskriften Nutrients, mättes halten av kortisol i saliven (kortisol är ett hormon som ofta bildas i relation till stress – och att leva höga nivåer under längre period är extremt nedbrytande och farligt för kroppen).
Hos studiedeltagarna noterades en signifikant minskning av stressresponsen, mätt vid en kognitiv stressövning som inkluderade flera moment samtidigt, en timme efter intag av 200 milligram l-teanin jämfört med placebo. Kortisolnivån i deltagarnas saliv var sedan minskad under tre timmar efter intag.

Kräver 3-4 koppar te för effekt
Det är inte första gången studier gjorts på l-teaninets anti-stress effekter. Man har tidigare sett fördelar även vid ångest, oro, scenskräck, depression och uppmärksamhetsstörning.
L-teanin brukar börja ge effekt efter cirka 30 minuter  till en timme och varar sedan i upp till fem timmar. Mesta delen av studierna på l-teanin har gjorts på en dos av 200 milligram, vilket motsvarar cirka tre till fyra koppar grönt te av god kvalitet.
För den som inte tycker om te, eller vill slippa att dricka så mycket, finns aminosyran l-teanin även i kosttillskott, bland annat i produkten CoolDown, som finns även som vegananpassade kapslar.

Läsa mer?
Kurera har skrivit om grönt tes hälsoeffekter tidigare. Här är ett axplock av våra artiklar i ämnet: 
• Grönt te kan förbättra minne och kognition hos personer med Downs syndrom

• Så ökar du ditt fokus – och ditt lugn – med grönt te
• Minska din stress – med extrakt från grönt te
• Ny forskning: Grönt te kan vara bra mot demens
• Näringsexperten: Därför ska du dricka grönt te

Av Redaktionen

Referens: Anti-Stress, Behavioural and Magnetoencephalography Effects of an L-Theanine-Based Nutrient Drink: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial. White DJ1, de Klerk S2, Woods W3, Gondalia S4, Noonan C5, Scholey AB6. Nutrients. Jan 2016.

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.