L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

NATURLIG HÄLSA 17 mars, 2017

https://kurera.se/l-teanin-aminosyran-som-forbattrar-somnkvaliteten-helt-naturligt/

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort.  
Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. 
Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

Brist på sömn associeras med en högre risk att drabbas av sjukdomar och minskad livskvalitet. Sömnmedel leder ofta till beroende och har andra sidoeffekter såsom dåsighet dagtid.

L-teanin förbättrar sömnkvaliteten och hjälper dig varva ner
Forskare har tittat på fler olika studier som gäller kopplingen mellan l-teanin och god nattsömn. De har bland annat tittat på hur länge man sover, sömnkvaliteten, hur ofta man vaknar upp och hur utsövd man känner sig när man vaknar.

Sömneffektivitet hos barn med ADHD
Över hälften av alla barn med ADHD har sömnsvårigheter. I en annan placebokontrollerad studie lät forskarna 93 pojkar mellan åtta och tolv år med ADHD-diagnos äta aminosyran. De som fick l-teanin fick det i en dos om 200 milligram på morgonen och 200 milligram på kvällen. Här fick föräldrarna sedan svara på ett utvärderingsformulär och man kunde konstatera att sömnen förbättrades avsevärt med l-teanin. Pojkarna fick både bättre sömnkvalitet och färre uppvaknanden. Föräldrarna kunde även se en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

Kan öka prestationen
Forskning visar även att l-theanin hjälper oss att prestera bättre när vi är oroliga eller rädda – och öka vårt mentala välbefinnande igen.

En säker aminosyra
L-teanin är en växtaminosyra som finns naturligt i grönt te. Det är ett helt säker ämne som dels druckits i många tusen år och dels testats noga utan att man kunnat hitta några bieffekter. Det ger ingen dåsighet och kan användas för dess avstressande effekt såväl dag som natt. Det kan tas kontinuerligt eller bara vid behov.
Studier visar att l-teanin främjar god sömnkvalitet utan trötthet. Eftersom L-teanin inte medför sömnighet dagtid kan det också användas när som helst på dygnet.

Finns som tillskott
Ska man använda l-teanin för sömn bör man ta det i form av tillskott då man annars behöver dricka minst två, tre koppar te för att uppnå rätt dos av ämnet. Te har dessutom även en urindrivande – och ibland även uppiggande – förmåga som kan störa sömnen.
Populära kosttillskott med l-teanin är bland annat produkterna CoolDown (som finns även som vegananpassade kapslar), ProCalmin, EnergiBalans och B-Relax.

Av Isabelle G Hedander

Referens:  Theertham P. Rao PhD, Motoko Ozeki PhD & Lekh R. Juneja PhD (2015) In Search of a Safe Natural Sleep Aid, Journal of the American College of Nutrition, 34:5, 436-447,
DOI: 10.1080/07315724.2014.926153

Den här hemsidan använder cookies för att erbjuda dig en bättre upplevelse. Genom att använda hemsida godkänner du villkoren i vår integritetspolicy.